Bezienswaardigheden in Lille

Er zijn in Lille tal van bezienswaardigheden, leuke pleintje en gezellige wijken te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden zijn te vinden in het historische centrum van de stad. Andere liggen net iets verder van het centrum, maar zijn vrij gemakkelijk te bereiken met bus, fiets of metro.
Als je van plan bent om een groot deel van de bezienswaardigheden in Lille te gaan bezoeken dan doe je er goed aan om een Lille Pas te kopen. Met deze pas kun je bij zo goed als alle bezienswaardigheden in Lille en daarbuiten gratis naar binnen. Bij andere krijg je een leuke korting.

De musea van Lille zijn te vinden op de pagina musea.

Kathedraal Notre-Dame de la Treille

De kathedraal Notre-Dame de la Treille is een neogotische kathedraal waarvan de bouw gestart werd halverwege de negentiende eeuw. De bouw van de kathedraal werd pas in 1999 voltooid met de bouw van de voorgevel. Deze bijzondere voorgevel bestaat uit marmeren platen die grijs zijn aan de buitenzijde maar aan de binnenzijde bruin gemarmerd en laat licht door. Bovenin deze gevel zit een cirkelvormig raam van 6,5 meter in doorsnee. Onderin de gevel zit een poort die gemaakt is van glas en brons. In de kerk staat een bijzonder beeld van Maria dat hier ook wel bekend staat als de Onze Lieve Vrouw van Treille. Naast de kathedraal staat een kleine klokkentoren die hier uit geldnood tijdelijk naast gebouwd werd. Dit ’tijdelijke’ duurt nu al bijna 150 jaar en ondertussen is deze toren aangemerkt als beschermd monument.
Sinds 2008 is de kathedraal van Rijsel, zoals de kathedraal Notre-Dame de Treille ook wel genoemd wordt, de hoofdkerk van het aartsbisdom Rijsel.

Kathedraal Notre-Dame de la Treille

De Citadel van Lille

Net buiten het oude centrum van Lille staat de Citadel van Lille. De citadel stamt uit de tweede helft van de zeventiende eeuw en is tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik door het Franse leger. De citadel is ontworpen door de franse architect Sébastien Le Prestre de Vauban. Het bouwwerk kreeg de bijnaam “Reine des citadelles”, Koningin van de citadellen. Begin vorige eeuw werden al delen van het gebouw als monument gemarkeerd. Er is zelfs even sprake geweest dat het gebouw op de werelderfgoedlijst van de Unesco zou komen staan. Dit kon echter geen doorgang vinden omdat dan het Franse leger het gebouw dan zou moeten verlaten.
Doordat het gebouw nog steeds in gebruik is, kun je het niet bezoeken. Het grote stadspark dat eromheen ligt is  wel vrij te bezoeken. Net als de grote dierentuin in hetzelfde stadspark. Bij de citadel ligt een groot bewaakt parkeerterrein “Champ de Mars”, waar je de auto kan parkeren.

Place du Général de Gaulle

Place du General de Gaulle hier ook wel de Grand Place genoemd is de centrale ontmoetingsplek van de stad. In de zomermaanden staat het plein vol met gezellige terrasjes en kun je er heerlijk eten en borrelen. In de kerstperiode staat er hier een kerstmarkt en een reuzenrad.
Centraal op het plein staat de fontein met standbeeld “La Colonne de la Déesse”. Dit beeld is  in de achttiende eeuw geplaatst ter nagedachtenis van het beleg van Oostenrijk. Aan het plein staan enkele van de mooiste gebouwen van Lille. Het Oude beursgebouw met zijn prachtige binnenplaats en het uit de achttiende eeuw stammende Grande Garde zijn hiervan goede voorbeelden. Onder het plein bevindt zich een grote parkeerplaats en naast het plein stopt de Metro.

Porte de Paris

De Porte de Paris is aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd ter herinnering aan de verovering van de stad door Lodewijk XIV. De poort is gebouwd op de plaats waar vroeger de oude stadsmuren van Lille te vinden waren. Bovenop de poort is te zien hoe Victoria een lauwerkrans boven het hoofd van Lodewijk XIV houdt. Aan de zijkanten van de poort staan beelden van Mars en Hercules.
In het begin van de eenentwintigste eeuw heeft de poort een grondige renovatie ondergaan. Tegenwoordig kan hij weer in volle glorie aanschouwd worden. Vanaf het Belfort van Rijsel heb je een prachtig uitzicht op de Porte de Paris.

Eglise Saint Maurice

Met de bouw van deze prachtige kerk aan de Reu de Paris werd gestart in de vijftiende eeuw. In de eeuwen hierna werd de kerk verbouwd, uitgebreid en uiteindelijk afgebouwd in de negentiende eeuw. Sinds die tijd staat de Eglise Saint Maurice op de lijst met monumentale panden in Lille. De kerk is opgedragen aan Saint Barbara die de schutspatrones van de Kanonniers van Lille was.
De Eglise Saint Maurice is een zogenaamde halle-kerk. De kerk bestaat uit vijf gelijke beuken met in het midden een toren. Tijdens de Franse revolutie is een groot deel van het interieur van de kerk verwoest en gestolen. Het deel dat gered werd is tegenwoordig weer in originele staat te bewonderen in de kerk. Dit is inclusief enkele schilderijen uit de achttiende eeuw.


Euralille

Euralille is de naam van de nieuwe futuristische wijk in Lille en het grote winkelcentrum dat er in ligt. In Euralille staan prachtig vormgegeven flatgebouwen. Sommige van deze torens zijn in gebruik als woontoren, in andere zitten grote bedrijven gevestigd. In deze wijk ligt het nieuwe station Lille Gare Europe waar bijna alle internationale treinen stoppen. Aan de bouw en het ontwerp van de wijk hebben meerdere wereldberoemde architecten meegewerkt.
Het winkelcentrum Euralille is een groot futuristisch centrum waar meer dan 100 verschillende winkels zitten. De winkels zijn over meerdere etages verdeeld waardoor het minder groot lijkt dan dat het in werkelijkheid is. Verwacht geen kleine boetiekjes en exclusieve winkels zoals in Vieux Lille. Het aanbod bestaat voor het overgrote deel uit de bekende winkelketens.

Place du Théâtre/Theaterplein

Place du Théâtre is na het Place du Général de Gaulle het populairste plein van Lille. Aan dit plein, dat aan de andere zijde van het beursgebouw ligt van Place du Général de Gaulle, staan enkele van de mooiste panden van Lille. Denk hierbij aan de Opéra de Lille, het gebouw van de kamer van koophandel met zijn karakteristieke toren en het oude beursgebouw.
De Opéra de Lille stamt uit het begin van de twintigste eeuw en diende als vervanging voor het door brand verwoeste vorige opera gebouw. Het gebouw is aan het einde van vorige eeuw gerenoveerd en werd in het jaar dat Lille culturele hoofdstad van Europa was opnieuw geopend. Op het gebouw staat een beeld van Apolle en zijn negen muzen. De Kamer van Koophandel en Industrie van Lille is één van de meest karakteristieke gebouwen van Lille. Dit gebouw is door dezelfde architect ontworpen als die van de opera en stamt tevens uit het begin van de vorige eeuw. Bij het gebouw hoort een 76 meter hoge klokkentoren. Deze is jammer genoeg niet opengesteld voor het publiek. Op het binnenplein van het oude beursgebouw van Lille worden met regelmaat boekenmarkten georganiseerd.

Marché de Wazemmes

De markt van Lille rondom de Place de la Nouvelle Aventure is één van de grootste markten van Noord-Frankrijk en trek iedere week meer dan 50.000 mensen. De onoverdekte markt wordt elke week op dinsdag, donderdag en zondag gehouden. Zondag is de drukste dag. Naast groente en fruit koop je hier ook kleding, stof en andere spullen. Op zondag is er rond de Eglise Saint-Pierre Saint-Paul een grote rommelmarkt.
De Marché de Wazemmes is geopend van 07:00 tot 14:00.

Vieux Lille

De wijk Vieux Lille behoort samen met het centrum van Lille tot de populairste wijken van de stad. De hoofdstraat van deze wijk is de rue de la Monnaie, maar bestaat verder bijna alleen maar uit kleine pittoreske steegjes en smalle straatjes. In deze wijk vindt je de wat exclusievere modezaken en kleine luxe delicatessenzaken. In de wijk staan meerdere prachtige oude winkelpanden, maar de oude viswinkel annex restaurant l’Huitrière op de Rue des Chats Bossus spant zeker de kroon. Het pand is opgetrokken in de onvervalste Art Deco stijl en prachtig versierd met mozaïeken. In Vieux Lille zit ook de oudste bakkerij van de stad. Deze zit er volgens de plaquette op de voorgevel al sinds 1839.
In Vieux Lille staat ook de kathedraal Notre-Dame de Treille met zijn prachtige voorgevel en het Hospice Comtesse museum.

Parc Zoologique de Lille

Het Parc Zoologique de Lille is een van de populairste attracties van de stad. Ieder jaar weten bijna anderhalf miljoen mensen hun weg naar de dierentuin te vinden. Dit maakt Parc Zoologique de Lille gelijk het vierde pretpark van Frankrijk, qua bezoekersaantallen. De dierentuin staat zelfs in de top tien van meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk.
Het dierenpark is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan uit een kleine kinderspeelplaats. Ondertussen leven hier meer dan 300 dieren onderverdeeld in ongeveer 80 diersoorten. Het park is verdeeld in zeven delen waaronder een tropisch huis, een grote volière en de vallei van de apen. Tijdens een bezoek aan de dierentuin maak je een wandeling langs de verschillende werelddelen. Het eiland Madagaskar heeft er zijn eigen plekje gekregen. De dierentuin neemt actief deel aan wereldwijde fokprogramma’s voor beschermde diersoorten. Van enkele apensoorten zijn ze zelfs stamboekhouder.

Belfort van Rijsel

Het 104 meter hoge Belfort van Rijsel staat net als de andere belforten in Frankrijk en België op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het belfort van Lille is een vrij jonge toren die tussen 1929 en 1932 gebouwd is. Sinds 2010 kun je als bezoeker de toren beklimmen. De eerste honderd treden van de beklimming doe je te voet. Na deze pittige beklimming kun je met een lift  naar het uitzichtpunt of naar boven klimmen via de trap. De toren staat vast aan het stadhuis van Lille in de wijk Saint-Sauveur. Sommige bronnen melden dat het Belfort op de Place du Théâtre staat bij de kamer van koophandel, maar dit is onjuist.
Het beklimmen van de toren kost ongeveer 6 euro en is gratis met de Lille City Pas. De toren is van woensdag tot zondag geopend van 09:30 tot en met 17:30.