Geschiedenis van Lille

De historie in Lille komt je al wandelend door de stad al snel tegemoet. De Vielle Bourse op de Grand Place met zijn Vlaamse leeuwen, de door Lodewijk de XIV in het leven geroepen Chambre de Commerce of het pleintje vernoemd naar een van Lilles beroemdste verzetshelden Louise Bettignes. Overal in Lille vind je de roemrijke historie van de stad terug.

Lille in de middeleeuwen

De stad Lille werd in de 11e eeuw gesticht door Boudewijn de Vijfde, graaf van Vlaanderen. Lille lag op een eiland in de rivier de Deule en de naam komt dan ook van het woord eiland af. De stad was een van de succesvolste handelssteden van het graafschap Vlaanderen en werd de hoofdstad van Rijsels-Vlaanderen. De vele prachtige huizen in het Vieux Lille getuigen hier nog steeds van. Verschillende koningen in Europa zouden maar wat graag de rijke handelsstad in handen hebben gehad. Overal in de kleine straatjes vind je nog oude gevels en oude gevelstenen terug: deze herinneren aan deze tijd. Door een huwelijk tussen Margaretha van Vlaanderen en Filips de Stoute komt Lille in Bourgondische handen. Het Palais de Rihour werd in deze tijd gebouwd en was de eerste plaats waar de orde van het gulden Vlies bijeen kwam.

Spaanse en Franse tijd

Door een volgend huwelijk tussen Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk komt Lille uiteindelijk in Spaanse handen en gaat het behoren tot de Spaanse Nederlanden. In tegenstelling tot het roerige noorden zal dit deel zich niet aansluiten bij de opstand en blijft het Spaans gezind. Halverwege de 17e eeuw veroverde koning Lodewijk de XIV de stad. Ter ere van zijn overwinning werd een van de stadspoorten van Lille opgericht, de Porte de Paris. Verschillende huizen rondom de Grand Place hebben een typisch Franse bouwstijl. In het begin van de 17e eeuw waren er verschillende machtswisselingen waarbij de stad achtereenvolgens van Spaans, naar Frans, naar Nederlands om vervolgens weer in Franse handen terecht te komen. De katholieke bouwwerken leden onder de Franse revolutie. Kloosters werden geplunderd en enkele kerken werden vernield. Weer later wordt de stad door de Oostenrijkers belegerd.


 

Industrialisatie en bloei

Na de roerige periode van oorlog en revolutie breekt een relatief rustige periode aan voor Lille. Tijdens deze periode kreeg de stad de kans om op te bloeien als industriestad. Doordat een aantal kolenmijnen op een steenworp van de stad lagen, werd Lille een van de eerste grote industriesteden van Europa. Lille wordt wel het Manchester van Frankrijk genoemd. Vooral de textielindustrie deed men er goede zaken. Als snel werden de kamers van koophandel van ook Roubaix en Tourcoing bij Lille gevoegd en ontstond er een groot stedelijk gebied rondom Lille. Vele migranten uit Polen en Vlaanderen vonden hun weg naar de stad. Prachtige gebouwen, zoals het Palais de Beaux arts, werden opgetrokken om de nieuwe grandeur luister bij te zetten. Lille werd een echte moderne industriestad.

Grauwe industriestad?

De Eerste wereldoorlog en daarop volgende crisis maakte een einde aan de opmars van Lille. De stad lag aan de frontlinie en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog meerdere malen gebombardeerd. Toen na de oorlog daar een wereldwijde crisis in de textielindustrie op volgde verloor de stad veel van zijn inkomsten. Door het uitbreken van de Tweede wereldoorlog bleef economisch herstel van Lille uit en kreeg het de genade klap tijdens de crisis van de jaren tachtig toen de metaalindustrie en de kolenmijnen ineenzakte. Lille verloor zijn glans en glorie en veranderde snel in een grauwe industriestad. De inwoners van de stad moesten de overstap maken richting de dienstensector. Naarmate dat Brussel met het Europese parlement steeds belangrijker werd, de kanaaltunnel werd gegraven en de snelle TGV treinverbindingen kwamen tussen Brussel en Parijs kreeg Lille weer een opleving. De dienstensector kwam verder in bloei en met mooie moderne architectuur kreeg de stad weer een nieuw gezicht. Inmiddels is Lille langzaam aan zijn imago van grauwe industriestad aan het afschudden en wordt het weer gewaardeerd voor wat het is. Een prachtige mooie stad vol het historie.