Lille | bezienswaardigheden | musea | geschiedenis | reizen in/naar Lille | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Geschiedenis van Lille

De historie in Lille komt je al wandelend door de stad al snel tegemoet. De Vielle Bourse op de Grand Place met zijn Vlaamse leeuwen, de door Lodewijk de XIV in het leven geroepen Chambre de Commerce of het pleintje vernoemd naar een van Lilles beroemdste verzetshelden Louise Bettignes. Overal in Lille vind je de roemrijke historie van de stad terug.

Lille in de middeleeuwen

De stad Lille werd in de 11e eeuw gesticht door Boudewijn de Vijfde, graaf van Vlaanderen. Lille lag op een eiland in de rivier de Deule en de naam komt dan ook van het woord eiland af. De stad was een van de succesvolste handelssteden van het graafschap Vlaanderen en werd ook de hoofdstad van Rijsels-Vlaanderen. De vele prachtige huizen in het Vieux Lille getuigen hier nog steeds van. verschillende koningen in Europa hadden maar wat graag de rijke handelsstad in handen. Overal in de kleine straatjes vind je nog oude gevels en oude gevelstenen terug die herinneren aan deze tijd. Door een huwelijk tussen Margaretha van Vlaanderen en Fillips de Stoute komt Lille in Bourgondische handen. Het Palais de Rihour werd in deze tijd gebouwd en is de eerste plaats waar de orde van het gulden Vlies bijeen kwam.

Lille bezienswaardigheden

Lille is een grote stad die een schat aan bezienswaardigheden te bieden heeft. Wie een stedentrip naar Lille maakt hoeft zich dan ook niet te vervelen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Lille op een rijtje gezet:
Lille bezienswaardigheden top 10

 

Spaanse en Franse tijd

Door een volgend huwelijk tussen Maria van BourgondiŽ en Maximiliaan van Oostenrijk komt uiteindelijk Lille in Spaanse handen en behoort het tot de Spaanse Nederlanden. In tegenstelling tot het roerige noorden zal dit deel zich niet aansluiten bij de opstand en blijft het Spaanse gezind. Halverwege de 17e eeuw veroverde koning Lodewijk de XIV de stad. Ter ere van zijn overwinning werd een van de stadspoorten van Lille opgericht, de Porte de Paris. Verschillende huizen rondom de Grand Place hebben ook een typisch Franse bouwstijl. In het begin van de 17e eeuw waren er verschillende machtswisselingen waarbij de stad achtereenvolgens van Spaanse naar Franse naar Nederlandse om vervolgens weer in Franse handen terecht te komen. De katholieke bouwwerken leden onder de Franse revolutie. Kloosters werden geplunderd en enkele kerken vernield. Ook word de stad door de Oostenrijkers belegerd.

Industrialisatie en bloei

Na de roerige periode van oorlog en revolutie brak een relatief rustige periode aan voor Lille. De stad bloeide verder op als industriestad. Gelegen vlakbij een aantal kolenmijnen werd Lille en van de eerste grote industriesteden van Europa en ook wel het Manchester van Frankrijk genoemd. Vooral de textielindustrie deed hier goede zaken. Als snel werden de kamers van koophandel van ook Roubaix en Tourcoing bij Lille gevoegd en ontstond er een groot stedelijk gebied rondom Lille. Vele migranten uit Polen en Vlaanderen vonden hun weg naar de stad. Prachtige gebouwen, zoals het Palais de Beaux arts, werden opgetrokken om de nieuwe grandeur luister bij te zetten. Lille werd een echte moderne industriestad.

Grauwe industriestad?

Hier maakte de Eerste wereldoorlog en daarop volgende crisis een einde aan. Lille lag in de frontlinie en werd meerdere malen gebombardeerd tijdens de Eerste wereldoorlog. Toen daar na de oorlog een wereldwijde crisis in de textielindustrie op volgde verloor de stad veel van zijn inkomsten. Door het uitbreken van de Tweede wereldoorlog bleef economisch herstel van Lille uit en kreeg het de genade klap tijdens de crisis van de jaren tachtig toen ook de metaalindustrie en de kolenmijnen ineenzakte. Lille verloor zijn glans en glorie en veranderde snel in een grauwe industriestad. De inwoners van de stad gingen de overstap maken naar de dienstensector. Naarmate dat Brussel met het Europese parlement steeds belangrijker werd, de kanaaltunnel werd gegraven en de snelle TGV treinverbindingen kwamen tussen Brussel en Parijs kreeg Lille weer een opleving. De dienstensector kwam verder in bloei en met mooie moderne architectuur kreeg de stad weer een nieuw gezicht. Inmiddels is Lille langzaam aan zijn imago van grauwe industriestad aan het afschudden en wordt het weer gewaardeerd voor wat het is. Een prachtige mooie stad. s

Meer info over Lille

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Lille:
alles over Lille

bijzondere plaatsen in Lille
Lille informatie
Lille informatie

Lille toerisme
wikipedia

© teksten & foto's Mediajam i.s.m. Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy