Musea in Lille

Lille staat bekend om zijn prachtige musea. Deze zijn in alle soorten en maten in en om de stad te vinden. Het bekendste museum van Lille is waarschijnlijk het Palais des Beaux-Arts. Volgens sommige bronnen heeft dit museum op het Louvre na, de grootste algemene kunstcollectie van Frankrijk. In de verschillende musea in Lille worden met regelmaat grote exposities en tentoonstellingen gehouden. Zeker tijdens het beginperiode van een tentoonstelling of expositie kan het behoorlijk druk worden in de desbetreffende musea. Bedenk altijd, staat er een rij voor de deur, dan zal het binnen ook wel druk zijn. Heb je geen zin in schuifelend langs de kunstwerken te moeten lopen kun je een dergelijk museum het beste mijden. Er zijn tenslotte in en om Lille genoeg musea te vinden. Op deze pagina geven we een korte beschrijving van de belangrijkste en mooiste musea in Lille en omstreken.

De bezienswaardigheden van Lille zijn te vinden op de pagina bezienswaardigheden.

De meeste musea kunnen met korting of gratis bezocht worden als je in het bezit bent van een "Lille City Pas"

Palais des Beaux-Arts van Lille

Palais des Beaux-Arts van Lille, ook wel het museum der schone kunsten van Rijsel genoemd, bezit na het Louvre de belangrijkste permanente collectie van Frankrijk. Bijna alle grote schilders en kunstenaars zijn hier vertegenwoordigd. Denk hierbij aan Rubens, Brueghel, van Dyck, Goya, Donatello, Rodin, Monet en Picasso. Het museum bezit tevens een bijzondere collectie maquettes in reliëf. Deze maquettes stellen vijftien Nederlandse steden voor die de Franse koning Lodewijk IVX wilde veroveren.
Het museum is aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd en heeft een totaal oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante meter. Na de renovatie in de vorige eeuw is er een nieuw stuk achter het museum gebouwd. Tegenwoordig wordt dit gebruikt als expositieruimte voor jonge onderscheidende kunstenaars. In het museum worden met regelmaat exposities gehouden die over het algemeen zeer druk bezocht worden.
Het Palais des Beaux-Arts ligt aan het Place de la Republique. Hier vind je ook een prachtige fontein en een openluchtamfitheater. Het museum is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00. Op dinsdag is het museum gesloten.

Het museum voor Natuurwetenschappen/ Musée d'histoire naturelle de Lille

Musée d’histoire naturelle de Lille bevindt zich in de oude universiteitswijk van Lille aan de Reu de Bruxelles. Het museum bezit een grote collectie met zoölogische en geologische objecten en etnografische en industriële voorwerpen. Het gebouw heeft tot het begin van de twintigste eeuw dienst gedaan als universiteitsgebouw.
Tijdens een wandeling door het museum word je meegenomen in een reis door de tijd langs de verschillende continenten. Het museum beschikt in totaal over meer dan 250.000 objecten. Dit is uniek voor Frankrijk. De meest in het oog springende objecten van de collectie zijn enkele dinosaurussen en het skelet van een walvis.
In het Musée d’histoire naturelle de Lille worden met regelmaat tijdelijke exposities gehouden. Het museum is geopend van 09:00 tot 17:00 en is op dinsdag en zaterdag gesloten.

Het museum van de Kanonniers van Lille

Het museum van de kanonniers van Lille ligt aan de Reu des Canonniers in het oude klooster van de Clarissen. In het museum worden meer dan 3.000 voorwerpen tentoongesteld die te maken hebben met de Confrérie de Sainte Barbe en de verdediging van de stad Lille. Het overgrote deel van de collectie bestaat uit geweren en steekwapens die dateren uit de periode van 1777 tot 1945.
Het museum herbergt de twee Gribeauval-kanonnen die door Napoleon Bonaparte aan de Kanonniers van Lille werden geschonken.
De Kanonniers van Lille hebben van 1485 tot en met de Tweede Wereldoorlog de stad verdedigd. Het museum van de kanonniers van Lille is iedere zondag en bij speciale gelegenheden geopend. Indien je in het bezit bent van een Lille City Pass is de entree gratis.
La Piscine

Het verhaal van dit prachtige museum begint in 1922 toen de architect Albert Baert van het stadsbestuur van Roubaix de opdracht kreeg het mooiste zwembad van Frankrijk te bouwen. Dit is hem gelukt. Hij liet zich voor de bouw van het zwembad inspireren door de vorm van oude abdijen. In het middenschip werd het zwembad gebouwd met daar omheen een restaurant, een grote inkomsthal, een sauna en een schoonheidssalon. Het gebouw werd in de art Deco stijl verfraaid met prachtige mozaïeken, glas-in-loodramen en email.
Het gebouw moest tevens gaan dienen als badhuis van Roubaix. Hiervoor werden er rond het zwembad twee verdiepingen met kleine ruimtes gebouwd voorzien van een bad. Het zwembad is tot 1985 in gebruik geweest, maar moest zijn deuren sluiten omdat het niet meer voldeed aan de hedendaagse veiligheidsvoorschriften.
Hierna is men gestart met het renoveren en verbouwen van het zwembad tot een museum. Het zwembad werd geheel in oude stijl gerenoveerd en het water kreeg een prominente plaats in de centrale expositieruimte. De oude badhokjes zijn omgetoverd tot kleine expositieruimtes. Echte grote stukken bezit het museum niet, maar het museum is zeker een bezoek waard. Ook worden hier met regelmaat exposities gehouden van bekende kunstenaars.
Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend en is gratis te bezoeken als je in het bezit bent van de Lille City Pass.

LaM/ Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut

Het Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut ligt niet in Lille maar in een voorstad van Roubaix, Villeneuve-d’Ascq. Het LaM, zoals het museum meestal wordt genoemd, is het enige museum in Europa waar de belangrijkste kunstelementen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw samen zijn gebracht.
Het museum voor hedendaagse kunst is bijzonder groot met meer dan 4.000 vierkante meter aan expositie ruimtes en ruim 4.500 kunstwerken. Bij het museum vind je tevens een grote beeldentuin en een bibliotheek. Het gebouw is in 1983 gebouwd door de architect Manuelle Gautrand. In 2006 heeft het museum een grondige renovatie ondergaan waarna het in 2010 weer geopend werd.
In Het museum zijn onder ander werken te vinden van Pablo Picasso, Amedeo Modigliani, Joan Miró, Georges Braque, Fernand Léger, Alexander Calder en Arthur Van Hecke. Het museum is gratis te bezoeken als je in het bezit bent van de Lille City Pass.

Het geboortehuis van Charles de Gaulle

Aan de Rue Princesse in het oude deel van Lille staat het geboortehuis van Généraal de Gaulle. In dit huis is de oprichter van het Franse verzet en de latere president van Frankrijk in 1890 geboren. Hij werd nog op dezelfde dag gedoopt in de nabij gelegen Saint-André kerk. Het huis was van zijn grootouders aan moeders kant.
Tegenwoordig is er in het huis een museum gevestigd dat gewijd is aan Charles de Gaulle. De 25 kamers van het museum geven je een beeld van zijn levensloop vanaf zijn geboorte tot aan zijn politieke loopbaan. Je kunt hier onder andere zijn wieg en zijn doopjurk zien. In de tuin van het museum staat een prachtige buste van de oprichter van de vijfde Franse republiek en populaire ex-president van Frankrijk en.
In het museum is tegenwoordig een multimediale tentoonstelling te vinden over Charles de Gaulle. Het museum is gratis te bezoeken als je in het bezit bent van de Lille City Pass.

Het Hospice Comtesse museum

Het Gasthuis Hospice Comtesse ligt in het historische centrum van Lille in de wijk Vieux Lille. Het is één van de oudste panden in de stad en opgericht door de Graven van Vlaanderen in de dertiende eeuw. Het gebouw is meerdere eeuwen gebruikt als het ziekenhuis van Lille. In de zeventiende eeuw werden hier wezen en oude van dagen opgevangen. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw doet het pand dienst als museum.
Tijdens een bezoek aan het museum kom je het pand binnen bij de keuken. Deze ruimte is geheel betegeld met Rijsels tegelwerk en doet heel Vlaams aan. De andere ruimtes op de begane grond staan allen in het teken van de zusters die hier vroeger leefden. Aan de hand van oude meubelen en schilderen wordt een goed beeld geschetst van het leven in dit hospice.
Boven bevindt zich de vroegere slaapzaal van de nonnen. Tegenwoordig is deze ruimte ingericht als museum voor de toegepaste kunst. Hier wordt het verhaal verteld van het leven in Lille van de zestiende eeuw tot en met de Franse revolutie. Je vindt hier onder andere vaandels, wereldbollen, een microscoop en een schilderij van de processie van Lille.
In de vroegere ziekenzaal en kapel van het museum worden met regelmaat exposities en tentoonstellingen gehouden. Het museum is gratis te bezoeken als je in het bezit bent van de Lille City Pass.