Rijsel voor beginners

Rijsel of Lille is een grote stad net over de Belgische grens. De stad staat bij veel mensen bekend als het Parijs van het noorden. De stad lijkt in veel opzichten op Parijs maar is natuurlijk een stuk kleiner. In onze ogen is dit eerder een voordeel dan een nadeel. Doordat de stad een stuk kleiner is en dus compacter zijn de verschillende bezienswaardigheden en musea allemaal op een loopafstand van elkaar en kun je dus op een paar dagen alle highlights van de stad bezichtigen.
Het grote verschil tussen Parijs en Rijsel is zijn ligging nabij de grens met België. Dit samen met de het feit dat Rijsel lang tot het Graafschap Vlaanderen heeft behoord. Maakt Rijsel een stad die qua sfeer en ambiance net zo goed in Vlaanderen had kunnen liggen. Al deze aspecten maken Rijsel tot een unieke bestemming niet ver van huis.

Bezienswaardigheden in Rijsel

Er zijn in Rijsel tal van bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden bevinden zich in het historische deel van de stad. Een van de mooiste kerken in de stad is de Kathedraal Notre-Dame de la Treille met zijn bijzondere moderne gevel. Andere mooie kerken in Rijsel zijn de Eglise Saint Maurice en de Église du Sacré-Cœur de Lille.
De twee bekendste plein van Rijsel zijn het Place du Théâtre en de Grand Place die ook wel bekend staat onder de naam Place du Général de Gaulle. Aan deze twee pleinen zijn er tal van bezienswaardigheden en veel leuke en gezellige horecagelegenheden. Aan het Place du Théâtre is niet alleen de Opera van Rijsel gevestigd maar ook de oude beurs en de Kamer van Koophandel van Rijsel te vinden. De toren van dit gebouw wordt vaak verward met het belfort dat bij het stadhuis te vinden is. Een andere bekende bezienswaardigheid van Rijsel is het citadelpark. In dit park is onder andere de dierentuin van Rijsel te vinden en de Citadel van Lille.

Meer info: alles over de bezienswaardigheden van Rijsel / Lille

De belangrijkste musea van Rijsel en omstreken

Rijsel staat bekend om zijn vele mooie en bijzondere musea. Het Palais des Beaux-Arts van Rijsel is zonder twijfel het bekendste museum dat in er de stad te vinden is. In het museum hangen meesterwerken van Rubens, Breughel, Jacob Jordaens, Frans Hals, Claude Monet en Picasso. Verder is er een uitgebreide collectie met reliëf modellen te vinden. Maar de stad heeft veel meer musea. Een druk bezocht museum in het centrum van de stad is het l’Hospice Comtesse museum in dit museum kun je zien hoe vroeger de nonnen leefden. De eerste verdieping van het museum is geheel gewijd aan de geschiedenis van Rijsel.

Een leuk museum om te bezoeken met kinderen is het Musée d’Histoire Naturelle de Lille. In dit museum hangt een skelet van een walvis en kom je oog in oog te staan met het geraamte van een olifant.

Ook in het grootstedelijk gebeid van Rijsel zijn er enkele bijzondere musea te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut en het in Roubaix gelegen La Piscine.

Meer info: alles over de musea van Rijsel / Lille

Geschiedenis van Rijsel

Rijsel is gesticht in de late middeleeuwen door de Graaf van Vlaanderen. In deze periode lag Rijsel nog op een eiland. Aan deze ligging heeft de stad zijn naam te danken. In de loop der eeuwen werd Rijsel één van de belangrijkste handelssteden van het Graafschap Vlaanderen. Deze rijkdom is nog steeds goed te zien in de historische binnenstad van Rijsel. Door het huwelijk tussen Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk komt de stad in Spaanse handen en gaat het deel uitmaken van de Spaanse Nederlanden. In de zeventiende eeuw werd de stad veroverd door Lodewijk de XIV. Deze liet door zijn Maarschalk Vauban meerdere verstrekkingen aanbrengen en de Citadel van Rijsel bouwen . In de zeventiende vinden er nog wat machtswisselingen plaats maar de stad zal uiteindelijk in Franse handen komen en blijven.

Tijdens de industriële revolutie groeide Rijsel uit tot één van de belangrijkste industrie steden van Frankrijk. Dit met name door de vele steenkolenmijnen die er in de buurt van Rijsel te vinden zijn. Na de Eerste Wereldoorlog kwam de stad in een crisis en raakte hij al snel in verval. Hierdoor werd Rijsel al snel een grauwe industriestad met veel werkeloosheid. Door hard werken is de stad de laatste decennia behoorlijk opgeknapt en heeft hij tegenwoordig weer wat terug van zijn oude allure.

Meer info: alles over de geschiedenis van Rijsel / Lille

Vervoer in en naar Rijsel

De meeste toeristen kennen Rijsel alleen maar van de borden op de Belgische snelweg die al snel weer veranderen in borden die naar Lille leiden. Vanuit Nederland kun je het beste richting Antwerpen rijden om vervolgens de borden richting Gent aan te houden al snel zullen de borden Lille of Rijsel opdoemen. Vanaf hier is het de borden volgen en een parkeergarage zoeken in het centrum of in de buurt van je hotel. Er zijn in het centrum meer dan genoeg parkeergarages te vinden alleen de plaatsen waar je de auto gratis kwijt kan zijn ver te zoeken. Eenmaal in Rijsel aangekomen kun je vrij gemakkelijk jezelf voortbewegen met de metro en als je meer tijd heb zijn de meeste bezienswaardigheden ook goed te voet te belopen. Als toerist zijnde kun je bij de VVV een Lille citypas kopen, met deze pas kun je 24, 48 of 72 uur gratis met het openbaar vervoer in Rijsel reizen.

Meer info: alles over vervoer in en naar Rijsel / Lille

Reisinformatie

Als je een bezoek wilt brengen aan Rijsel dan is het handig om te weten wanneer de winkels hun vaste sluitingsdag hebben en op welke dagen de musea van de stad geopend zijn. Verder is het handig om te weten waar de office du tourisme zich bevind en wanneer de nationale feestdagen van Frankrijk worden gevierd. Al deze informatie kom je tegen op de reisinformatiepagina van Lillevoorbeginners.nl.

Weer en reisperiodes

Het klimaat Rijsel valt nog het beste te vergelijken met het klimaat dat wij in Nederland gewend zijn. Het klimaat in Rijsel wordt namelijk net als in Nederland mede bepaald door de Noordzee en de Warme Golfstroom. Door deze invloed is het gematigde maritieme klimaat van Rijsel er één waar er zo goed als geen extremen zullen voorkomen. De zomermaanden zijn er warm en aangenaam maar zo goed als nooit heet. De wintermaanden zijn er fris maar periodes met langdurige vorst of nachtvorst zijn er een zeldzaamheid. De gemiddelde dagtemperatuur in de winterperiode ligt op ongeveer zes graden Celsius. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de twintig graden Celsius.

De neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld maar gemiddeld genomen hebt je in de tweede helft van het jaar een iets grotere kans op neerslag. Doordat het klimaat van Rijsel vrij gematigd is, is er niet echt een duidelijke periode aan te wijzen wat de beste periode zou zijn om een stedentrip naar Rijsel.

Meer info: alles over het klimaat en weer van Rijsel / Lille